Departament Rolnictwa USA (USDA) oraz Agencja Ochrony Środowiska (EPA) przedstawiła wyniki kompleksowych badań na temat zdrowia pszczół. Według tych badań nie została stwierdzona jedna, jedyna przyczyna powodująca wymieranie rodzin pszczelich, lecz kompleks wielu czynników, które przyczyniają się do pogarszania się stanu zdrowia owadów zapylających. Składają się na nie: pasożyty i choroby bakteryjne, problemy genetyczne wśród pszczół, złe odżywianie jak również niewłaściwe stosowanie pestycydów.
Najważniejsze wnioski tego raportu wskazują na to że:
1) Pasożyty i choroby stanowią duże zagrożenie dla pszczół miodnych.
2) Konieczne jest zwiększenie różnorodności genetycznej pszczół.
3) Różnorodność pożywienia pszczół jest niewystarczająca.
4) Konieczne jest poprawienie współpracy i wymiany informacji między naukowcami a pszczelarzami i rolnikami.
5) Wymagane jest przeprowadzenie dodatkowych badań, aby określić ryzyko związane ze stosowaniem pestycydów:
Jak powiedziała Anna Tuleja, dyrektor Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, komentując wyniki raportu: Cieszę się, że powstało takie badanie. Pokazuje ono, że istnieje wiele czynników, które przyczyniają się do strat wśród rodzin pszczelich. Członkowie naszego Stowarzyszenia czują się zobowiązani do aktywnego i lepszego naukowego zrozumienia problemów zdrowotnych pszczół i do dalszych badań tego problemu.
Źródło: Farmer